Een verwilderde tuin is beter voor het klimaat dan een perfect verzorgd gazon

Dat maakte de ByeByeGrass-campagne eerder deze week duidelijk met een actie in verschillende Vlaamse steden, en het is eveneens een standpunt waar Valor volledig achter staat.  Onze projecten zijn zo opgebouwd dat er steeds ruimte is voor gras, bomen en planten, opvang van water enz.  Op onze site in Mechelen wordt volop gewerkt aan de ontwikkeling hiervan.  De eerste wilgen en bomen werden geplant en er volgt weldra een bloemenweide, wat de biodiversiteit in stand zal houden. En het is bovendien veel mooier en oogt natuurlijker dan een strak gemaaid gazon, niet?

Afweging tussen ecologische en visuele aspect

‘Een natuurlijke groei leidt tot schonere lucht, een woonplaats voor dieren en een aardoppervlak dat beter bestand is tegen droogte en overstroming,’ zo klinkt het by ByeBye-Grass.  Willen we dat niet allemaal? Ben u echter bezorgd dat uw tuin er onverzorgd en verwilderd komt uit te zien?  Met enkele kleine ingrepen kan je hier op inspelen:

  • plant bloemen of leg een bloemenweide aan
  • maai de kanten van je gazon iets korter of maai een strook gazon korter
  • plant één of meerder bomen

Als ieder van ons zijn gazon 1 keer per maand maait in plaats van 1 keer per week heeft dit al een enorme impact op onze aarde en ons klimaat.

 

 

 

 

 

 

Lees hier de artikels over de actie van ByeByeGrass, die verschenen op 22 maart 2021:

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/03/26/laat-het-gras-maar-groeien/

https://www.standaard.be/cnt/dmf20210321_98219556