Om duurzaam en ecologisch te bouwen bestaan er al heel wat oplossingen. Er wordt gekeken naar de isolatie, energiesystemen, verwarming, waterverbruik, … Maar het proces start al bij de keuze van de materialen. Als eens gehoord van cradle to cradle? Als je het woord ‘cradle’ letterlijk gaat vertalen, dan betekent dit ‘wieg’ of ‘bakermat’. Het gaat dus over materiaal dat eerst aan de wieg stond voor een bepaald product en dat nu hergebruikt wordt om aan de wieg te staan van een ander product.

Wat is cradle to cradle?

De term cradle to cradle werd in het leven geroepen door William McDonough en Michael Braungart. Deze Amerikaanse architect en Duitse chemicus schreven in 2002 het boek Remaking the Way We Make Things. In dit boek staan ze stil bij het gebruik van afval als voedsel voor nieuwe materialen. Laat je niet verwarren. Dit is niet hetzelfde als recycleren. Bij recycleren boet de grondstof in aan kwaliteit. Cradle to cradle is een vorm van upcyclen. Hierbij behoudt de grondstof haar kwaliteit of wordt ze zelfs nog iets beter benut.

Cradle to cradle wordt opgedeeld in twee sferen. Biologisch afbreekbare materialen behoren tot de biosfeer. Gaat het over grondstoffen die eindeloos opnieuw gebruikt kunnen worden, dan behoren ze tot de technosfeer. Geloof het of niet, er bestaan bouwmaterialen in beide categorieën. Jazeker, ook biologisch afbreekbare bouwmaterialen.

Een laatste belangrijke voorwaarde om aan het cradle to cradle-principe te voldoen, is het productieproces van de bouwmaterialen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van hernieuwbare energie en wordt het waterverbruik beperkt. Er is ook oog voor het sociale aspect. Sociale eerlijkheid en een goede bedrijfsethiek staan voorop.

Voorbeelden van cradle to cradle bouwmaterialen

Een mooi idee, vind je niet? Een duurzame en ecologische woning bouwen met materialen afkomstig van afgedankte producten. Want zo zien we er tot onze grote spijt nog veel te veel in de vuilbak verdwijnen. Maar hoe ziet dat er dan uit? Wat moet je je voorstellen bij cradle to cradle bouwmaterialen?

Denk bij het bouwen al na over de herbruikbaarheid van materialen. Denk bijvoorbeeld aan vloersystemen met een droge ondervloer van ecologische materialen. In tegenstelling tot de klassieke ondervloeren, kan je dit systeem achteraf demonteren en elders opnieuw gebruiken. Zo bestaan er ook wandsystemen of technische installaties. Er zijn zelfs circulaire gevelbekledingen die je zonder breekwerk kan demonteren.

Er bestaan ook bouwmaterialen gemaakt uit biologische grondstoffen. Enkele voorbeelden zijn isolatie op basis van cellulose of mortel met grafeen. Dit materiaal wordt niet hergebruikt, maar als het bij het in de container belandt zal het op een milieuvriendelijke manier vergaan.

Cradle to cradle bij wooncoöperatie

Bij een wooncoöperatie staat duurzaam en ecologisch bouwen voorop. Het bouwen volgens het cradle to cradle-principe past perfect in het totaalplaatje van coöperatief wonen. Bij deze vorm van betaalbaar wonen staat alles in het teken van de toekomst en het duurzaam leven op alle vlakken. Van de ligging van het gebouw tot de manier van bouwen en wonen. Dit is dé manier om bij te dragen aan de toekomst.