Oorlog aan het gazon: Vlaams Parlement, schaf dat gras af!

Vandaag gaat Louis De Jaeger naar het Vlaams parlement om zijn project Bye Bye Grass voor te stellen. Hij verklaarde de oorlog aan het – voor velen – mooie, groene gazon met jonge, korte grassprietjes.

Louis De Jaeger bestempelt zichzelf als eco-missionaris. Hij is oprichter van Commensalist, een ontwerpbureau dat landschappen “future-proof “maakt.

Vorig jaar heb ik me terug in België gesetteld met als ambitie om als individu positieve verandering te brengen. Een bacheloropleiding leek een goede stap, eerst wijsheid, dan handelen. Artikels schrijven maakt een beetje impact. Met de opstart van m’n bedrijf Commensalist kan ik letterlijk enkele vierkante meters groen deftiger designen, maar het blijven enkele vierkante meters. Hoe kan je als enkeling positieve impact maken?

Ondanks dat ik het hart heb van een pacifist, heb ik blijkbaar ook een oorlogszuchtig kantje. Op een dag was ik het zo beu om kilometers lange gemillimeterde grasstroken te zien die nergens toe dienen, zelfs niet voor verkeersveiligheid. Ze herbergen weinig biodiversiteit, zijn niet de beste waterbuffer: het is een groene woestijn. Ik heb de oorlog verklaard aan het gazon. Deze zomer deed ik een studie waarin ik 60 groendiensten bevraagde en bundelde dit samen met een voorstel tot decreet: Groene Ruimte 2.0. Op een dag was ik het zo beu om kilometers lange gemillimeterde grasstroken te zien die nergens toe dienen, zelfs niet voor verkeersveiligheid.

Ik vind het hatelijk om te klinken als een zoveelste doemdenker, maar face it, we leven op een tipping point. Vandaag moeten we kiezen welke richting we met onze samenleving op willen gaan, anders botsen we wellicht tegen een gesmolten ijsberg.

Greta Thunberg is een meisje van 15 jaar uit Zweden. Ze besloot om niet meer naar school te gaan en met een protestbord voor het parlement te gaan zitten. “Het heeft immers toch geen zin om kennis te vergaren, als politici zelf niets met die kennis doen, ze het klimaat laten verkommeren waardoor wij kinderen geen toekomst meer zullen hebben,” redeneert ze. Ze is de jonge Ghandi van dit decennium. Ik hoop dat er meer mensen geïnspireerd raken hierdoor en zien dat een individu wel degelijk de wereld positief kan veranderen.

Het grootste probleem van deze tijd is dat we in de meest welstellende democratische tijd leven, maar het volk voelt dat het nul impact heeft, dat de verkiezingen toch nergens toe leiden. John Stuart Mill zei: Let a person have nothing to do for his country and he will not care for it. Dit is exact wat er aan het gebeuren is. Meer nog, velen willen wel iets doen voor hun land, maar weten niet hoe, voelen zich machteloos en denken dat ze toch geen verschil kunnen maken als enkeling.  Ghandi en Greta denken er anders over, en ik ook. Zelfs Marc Reynebeau toont aan dat straatprotest meer uithaalt dan je zou denken.

Stadsgroen dat dus tegen een stootje kan tijdens de klimaatverandering. Ik zou een betoog kunnen houden over alle factoren die moeten veranderen om de klimaatverandering leefbaar te houden: het landbouwbeleid, stadsplanning, groendaken,… maar dat zal ik niet doen. Ik zal zelfs niet te veel hameren op m’n Groene Ruimte 2.0.

Ik zal starten met een klein verzoekje, gewoon één stapje in de juiste richting, en daarna kunnen we misschien weer een stapje verder zetten. Schaf dat gras af.

Bron: VRT Nieuws (27/11/2018) – Louis De Jaeger